Jump to content

Crash at startup


Recommended Posts

Quote

java.lang.NullPointerException
    at net.minecraftforge.fml.common.versioning.ComparableVersion.parseVersion(ComparableVersion.java:371)

| U     | armoryexpansion                   | null                      | armoryexpansion-0.1.1.jar                                      | None                                     |

Try removing armoryexpansion

This is my Forum Signature, I am currently attempting to transform it into a small guide for fixing easier issues using spoiler blocks to keep things tidy.

 

As the most common issue I feel I should put this outside the main bulk:

The only official source for Forge is https://files.minecraftforge.net, and the only site I trust for getting mods is CurseForge.

If you use any site other than these, please take a look at the StopModReposts project and install their browser extension, I would also advise running a virus scan.

 

For players asking for assistance with Forge please expand the spoiler below and read the appropriate section(s) in its/their entirety.

Spoiler

Logs (Most issues require logs to diagnose):

Spoiler

Please post logs using one of the following sites (Thank you Lumber Wizard for the list):

https://gist.github.com/100MB Requires member (Free)

https://pastebin.com/: 512KB as guest, 10MB as Pro ($$$)

https://hastebin.com/: 400KB

Do NOT use sites like Mediafire, Dropbox, OneDrive, Google Drive, or a site that has a countdown before offering downloads.

 

What to provide:

...for Crashes and Runtime issues:

Minecraft 1.14.4 and newer:

Post debug.log

Older versions:

Please update...

 

...for Installer Issues:

Post your installer log, found in the same place you ran the installer

This log will be called either installer.log or named the same as the installer but with .log on the end

Note for Windows users:

Windows hides file extensions by default so the installer may appear without the .jar extension then when the .log is added the log will appear with the .jar extension

 

Where to get it:

Mojang Launcher: When using the Mojang launcher debug.log is found in .minecraft\logs.

 

Curse/Overwolf: If you are using the Curse Launcher, their configurations break Forge's log settings, fortunately there is an easier workaround than I originally thought, this works even with Curse's installation of the Minecraft launcher as long as it is not launched THROUGH Twitch:

Spoiler
  1. Make sure you have the correct version of Forge installed (some packs are heavily dependent on one specific build of Forge)
  2. Make a launcher profile targeting this version of Forge.
  3. Set the launcher profile's GameDir property to the pack's instance folder (not the instances folder, the folder that has the pack's name on it).
  4. Now launch the pack through that profile and follow the "Mojang Launcher" instructions above.

Video:

Spoiler

 

 

 

or alternately, 

 

Fallback ("No logs are generated"):

If you don't see logs generated in the usual place, provide the launcher_log.txt from .minecraft

 

Server Not Starting:

Spoiler

If your server does not start or a command window appears and immediately goes away, run the jar manually and provide the output.

 

Reporting Illegal/Inappropriate Adfocus Ads:

Spoiler

Get a screenshot of the URL bar or copy/paste the whole URL into a thread on the General Discussion board with a description of the Ad.

Lex will need the Ad ID contained in that URL to report it to Adfocus' support team.

 

Posting your mod as a GitHub Repo:

Spoiler

When you have an issue with your mod the most helpful thing you can do when asking for help is to provide your code to those helping you. The most convenient way to do this is via GitHub or another source control hub.

When setting up a GitHub Repo it might seem easy to just upload everything, however this method has the potential for mistakes that could lead to trouble later on, it is recommended to use a Git client or to get comfortable with the Git command line. The following instructions will use the Git Command Line and as such they assume you already have it installed and that you have created a repository.

 

  1. Open a command prompt (CMD, Powershell, Terminal, etc).
  2. Navigate to the folder you extracted Forge’s MDK to (the one that had all the licenses in).
  3. Run the following commands:
    1. git init
    2. git remote add origin [Your Repository's URL]
      • In the case of GitHub it should look like: https://GitHub.com/[Your Username]/[Repo Name].git
    3. git fetch
    4. git checkout --track origin/master
    5. git stage *
    6. git commit -m "[Your commit message]"
    7. git push
  4. Navigate to GitHub and you should now see most of the files.
    • note that it is intentional that some are not synced with GitHub and this is done with the (hidden) .gitignore file that Forge’s MDK has provided (hence the strictness on which folder git init is run from)
  5. Now you can share your GitHub link with those who you are asking for help.

[Workaround line, please ignore]

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Announcements



  • Recently Browsing

    • No registered users viewing this page.
  • Posts

    • I created my own modpack just for mainly entities right now and im having issues with only a handful of the mobs. is there a way someone could help go over my work and check whats wrong? its a file 
    • Hi, I have a problem with my minecraft: I'm in forge 1.20.1 and I have several mods installed, (link to photo below) and after a while, at random, the game freezes, I can't play or move but I can still hear the game in the background, there's just the image that remains, (problematic when I fight a fire dragon :() ) can you help me? my mods:   zmedievalmusic-1.20.1-2.1 treeharvester-1.20.1-8.7 tctcore-1.0-1.20.1 specialmobs-1.20.1-3.1.3 simpleOres2-1.20.1-6.0.0.2 OldCombatMod_1.20x.jar oculus-mc1.20.1-1.7.0 medieval_buildings-forge-1.0.2 matmos-5.2-forge-1.20.1 journeymap-1.20.1-5.9.18-forge jei-1.20.1-forge-15.8.0.11 iceandfire-2.1.13-1.20.1-beta-4 healthindicatortxf-1.20.1-1.2.2-forge geckolib-forge-1.20.1-4.4.7 embeddium-0.3.25+mc1.20.1 dynamiclights-1.20.1-1.2 cupboard-1.20.1-2.7 crust-1.20.1-2.3.3 collective-1.20.1-7.71 citadel-2.4.9-1.20.1 bucketlib-1.20.1-2.3.0.5 born_in_chaos_(Forge)1.20.1_1.3.1 betterfpsdist-4.4   forge 1.20.1 (47.3.5) i fink it's because of ice and fire mod, but i want it thank to help me! i hope you are well Translated with DeepL.com (free version)
    • Long story short, my girlfriend found a mod for Minecraft she wanted but it was for Pocket Edition. So I took it on myself to try and port it over and it has gone fairly well until the point I had to work with particles. Basically, I had it working using animateTick but I was checking if the block name contained a certain value to specify the lantern's color and as such choose which particle to spawn. I was initially trying to do this via the constructor, but this value hasn't been initialized that early and I can't seem to find some event or method to override which ideally happens when the block is loaded/placed. Performing upwards to 16 string comparisons per tick isn't exactly efficient so I want to try and optimize this. By the time animateTick starts executing, the name is properly initialized and I can use that to set my property accordingly. But this is where I'm starting to run into a weird issue. This is my current code; public void animateTick(BlockState state, Level level, BlockPos pos, RandomSource randomSource) { // It's not fully initialized yet... I guess? if (this.getName().toString().contains("air")) return; if (!state.getValue(COLOR_SET)) { // This method doesn't work at all, neither states are updated var blockState = level.getBlockState(pos); blockState.setValue(LANTERNCOLOR, this.getBlockColor()); blockState.setValue(COLOR_SET, true); level.setBlockAndUpdate(pos, blockState); } double d0 = (double)pos.getX() + randomSource.nextDouble(); double d1 = (double)pos.getY() + randomSource.nextDouble(); double d2 = (double)pos.getZ() + randomSource.nextDouble(); // No idea how to better do this without adding 5 000 new files if (level.getBlockState(pos).getValue(LANTERNCOLOR) == DyeColor.WHITE.getId()) level.addParticle(PaperLanterns.LANTERN_GLOW_WHITE.get(), d0, d1, d2, 0.0D, ThreadLocalRandom.current().nextDouble(-0.10D, 0.0D), 0.0D); if (level.getBlockState(pos).getValue(LANTERNCOLOR) == DyeColor.BLUE.getId()) level.addParticle(PaperLanterns.LANTERN_GLOW_BLUE.get(), d0, d1, d2, 0.0D, ThreadLocalRandom.current().nextDouble(-0.10D, 0.0D), 0.0D); } COLOR_SET is a BooleanProperty meant to ensure this is only executed once, for performance reasons. LANTERNCOLOR is currently an IntegerProperty (it used to be an EnumProperty, but been changing stuff around trying to fix the issue) which specified the color. My issue is that I can only set one of these states, for example like this; if (!state.getValue(COLOR_SET)) { // LANTERNCOLOR is set successfully, but not COLORSET level.setBlockAndUpdate(pos, state.setValue(LANTERNCOLOR, this.getBlockColor())); level.setBlockAndUpdate(pos, state.setValue(COLOR_SET, true)); } // OR if (!state.getValue(COLOR_SET)) { // COLOR_SET is set successfully, but not LANTERNCOLOR level.setBlockAndUpdate(pos, state.setValue(COLOR_SET, true)); level.setBlockAndUpdate(pos, state.setValue(LANTERNCOLOR, this.getBlockColor())); } So I can only seemingly set one state at a time, I now know that my issue wasn't in my usage of EnumProperty so once I solve this I will be going back to that and using a switch-case. But I would love some pointers as to why I can only set one of these states. Is it because once you set it and update it, that instance of the block is now considered dirty and as such accepts no more state changes or something? I know the code's a bit all over the place with how I retrieve the states. I'm still learning and have been testing a bunch trying to get this to work, but have now found the issue but no idea how to solve it 😅 If there's a better way of setting this LANTERNCOLOR property and ensuring it's only executed once, that would be even better. The sole purpose of this is to choose which particle to spawn, since the particle colors are hardcoded.
    • Hi, I have a problem with my minecraft: I'm in forge 1.20.1 and I have several mods installed, (link to photo below) and after a while, at random, the game freezes, I can't play or move but I can still hear the game in the background, there's just the image that remains, (problematic when I fight a fire dragon :() ) can you help me? my mods: file:///C:/Users/meria/Pictures/Capture.PNG forge 1.20.1 (47.3.5) i fink it's because of ice and fire mod, but i want it thank to help me! i hope you are well Translated with DeepL.com (free version)
  • Topics

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.